6 kezdő lépés a tudatos álom eléréséhez

A tudatos álom (TÁ) előidézésére sok technika és módszer létezik, de a legtöbbjük - talán az összes - ugyanarra az alapeljárásra épül. Ez...


A tudatos álom (TÁ) előidézésére sok technika és módszer létezik, de a legtöbbjük - talán az összes - ugyanarra az alapeljárásra épül. Ezt az alapeljárást osztottam fel hat különböző lépésre a tudatos álmaid gyakorlásának alapjául. Ha befogadod ezeket a lépéseket és elkezded követni őket, akkor már csak idő kérdése lesz az első tudatos álmod.

Ha azon töprengsz, hogy vajon mennyi idő múlva lesz az első tudatos álmod, akkor csak kövesd a lépéseket és bízz abban, hogy a TÁ bekövetkezik. A statisztikák szerint az első TÁ elérése átlagosan három hét és két hónap közötti időbe telik, de a tied akár ma éjszaka is lehet, ezért ne csüggedj, ha a próbálkozásaid az elején nem járnának sikerrel. Az azonnali eredmények elérése egy társadalmi kényszerképzet. Ha te is az ilyen emberek közé tartozol, értsd meg, hogy pont ez a legelső leküzdendő akadályaid egyike. Csak egy a biztos: ha nem hagyod abba a próbálkozást, akkor garantáltan sikered lesz.

Első lépés: Szellemi felkészülés

Az első lépés lényege a szellemi alapok lefektetése és egy szellemi keretrendszer felépítése a sikered maximalizálása érdekében. Ehhez meg kell vizsgálnod saját hiedelmi rendszereidet. Nem győzöm eléggé kihangsúlyozni a hiedelmi rendszereink döntő szerepét az élményeink alakításában. A TÁ-képességed kifejlesztésével kölcsönhatásba kerülsz a saját gondolataiddal és hiedelmi rendszereiddel, és első kézből tudod megtapasztalni, hogy mennyire fontos a saját gondolataid irányítása.
Négy kulcsfontosságú kérdést kell feltenned magadnak:
  • Hiszed-e, hogy képes vagy erre?
  • Hiszed-e, hogy az álmok fontosak?
  • Akarod-e valóban, hogy tudatos álmaid legyenek?
  • Tudod-e, hogy mit fogsz tenni, amikor tudatosulsz?
Ezeket a kérdéseket ne csak kérdezd magadtól, hanem aktívan erősítsd a hiedelmeidet, vagy esetleg változtasd meg. Vegyük sorra ezeket a kérdéseket a szükséges szellemi felkészülés jellegének kihangsúlyozásához:

"Hiszed-e, hogy képes vagy erre?" A kezdéshez mindig pozitív hozzáállásra van szükséged. Ha kétségeid vannak, akkor első feladatod minden egyes kétség lecserélése önfelhatalmazó hiedelmekre. Ha úgy gondolod, hogy a TÁ egy ritka jelenség, akkor értsd meg, hogy a TÁ egy természetes képesség. Ha úgy gondolod, hogy a TÁ elérése nehéz lesz, akkor győzd meg magad, hogy a TÁ természetesen fog megtörténni. Emlékezz vissza: gyerekkorodban a cipőfűzés is nehéz volt, de idővel teljesen természetessé vált; a TÁ esetében ugyanez fog történni. Az első tudatos álmod után sokkal könnyebb lesz a második, a harmadik, és egy idő után egyenletessé válik.

"Hiszed-e, hogy az álmok fontosak?" Ha a hozzáállásod már pozitív és bizakodó, akkor a következő lépés az álmodás különleges elsőbbségének kialakítása. Már az is nagymértékben növeli az eredményeidet, ha egyszerűen csak hiszel az álmaid fontosságában. A legtöbben nem fektetnek hangsúlyt az álmaikra, ezért nem is emlékeznek sok álomra, és így nem meglepő az sem, hogy a legtöbben közülük nem is tudnak a TÁ lehetőségéről. Azért nem tudnak róla, mert nem részesítik elsőbbségben az álmodást. A te előrehaladásodat viszont lényegesen meggyorsítja, hogy te fontosnak tartod az álmaidat.

"Akarod-e valóban, hogy tudatos álmaid legyenek?" A lényeg itt a vágy és a lelkesedés. Minél jobban fejleszted a TÁ iránti vágyadat, annál nagyobb érzelmi töltést kap a szándékod. Minél nagyobb töltésű a szándékod, annál valószínűbb, hogy a vágyaid eredményekhez vezetnek. Ugyanígy minél nagyobb bizalommal vagy a TÁ megtanulásához, annál többet tudsz befogadni, és annál jobban vonzod magadhoz aktívan az élményt. Előrehaladásodat nagymértékben meggyorsítják a tudatalattidnak küldött üzeneteid az álmaid fontosságáról és buzgó akarásodról.

"Tudod-e, hogy mit fogsz tenni, amikor tudatosulsz?" Ez a kérdés a céltudatos felkészülésre utal. Egyszerűen hangzik, de ha van terved, máris megnövelted a tudatosulás esélyeit. Ha van eltervezett célod vagy küldetésed, akkor annyival több értelme lesz tudatosulni és elvégezni a küldetést. A terv legyen jól kigondolt és alaposan az elmédbe ágyazott. Napközben és lefekvés előtt emlékeztesd magad a célodra, és az előző kérdéssel összhangban fejleszd a vágyadat a célod beteljesítéséhez. Kezdetben lehet egyszerű is a terved. A célod lehet akár egyszerűen megnézni a kezeidet, felmérni az álombeli tájat, vagy repülni. A TÁ hosszabbítási képességeidet fejlesztve később majd képes leszel bonyolultabb küldetéseket is elvégezni.

Tehát: légy pozitív! Cseréld le a kétséget bizalomra, a kételkedést hitre! Tartsd fontosnak álmaidat! Részesítsd elsőbbségben az álmodást! Fejleszd a vágyat céljaid elérésére! Légy buzgó! Légy felkészült és legyen terved! Láthatod, hogy ezek a szellemi felkészítő elvek átfedik és keresztezik egymást, tehát még ma kezdd el a javadra működtetni mindegyiket! Ez a szellemi kondicionálás nemcsak felgyorsítja a TÁ folyamatát, hanem életed más területeinek fejlesztésére is alkalmazhatod.


Második lépés: Fokozott álomfelidézés

Mint már korábban említettem: ha nem tudsz visszaemlékezni az álmaidra, akkor a tudatos álmodás is nehezebb. Ez a lépés tehát az álomfelidézésre összpontosít. Ha sok álmodra emlékszel, szerencsés vagy, de ha nem, akkor se csüggedj! Az álomfelidézésed fejlesztésére sok kipróbált és kikísérletezett módszer létezik. A fokozott álomfelidézéshez sok hatékony tanács áll rendelkezésedre, így számíthatsz rá, hogy egyre több és több álmodra tudsz majd visszaemlékezni néhány hét gyakorlás után.

Először is: valóban akarsz-e emlékezni az álmaidra? Miért? Lehetséges-e, hogy tudat alatt gátolod a felidézést, mert esetleg félsz a látottaktól? Ezeket a kérdéseket jogosan teheted fel önmagadnak. Légy őszinte magadhoz! El kell kötelezned magadat az álomfelidézésed fokozására, mivel az fontos neked és mivel fejleszteni akarod; tudatos elsőbbségben kell részesítened. Miután megtetted ezt a lépést, már csak a technikákat kell beütemezned a reggeli programodba.

A következő lista összefoglalja az álomfelidézést fokozó tanácsokat és technikákat:

  1. Ébredj mozdulatlanul! Amikor megébredsz, ne nyisd még ki a szemed! Ne mozogj! Feküdj teljesen nyugodtan!
  2. Ébredj lassan! Hagyj magadnak időt arra, hogy természetesen emlékezz vissza az álmaidra. Ne kezdj el azon gondolkodni, mit is fogsz ma tenni. Ne engedd, hogy az elmédet éber gondolatok öntsék el, mert akkor az álmaid elhalványodhatnak, vagy akár teljesen eltűnhetnek, szétpattanó álombuborékok módjára. Hagyd az elmédet összpontosítani arra, amit éppen álmodtál.
  3. Hagyd az elmédet sodródni! Engedd kóborolni a gondolataidat a belső képi világodban! Egyszer csak emlékezni fogsz egy álomrészletre. Lazíts és hagyd a maradék részeket is a helyükre rakódni.
  4. Sodródj át az álomellenőrző-listádon! Ha kezdetben egyáltalán nem emlékszel semmire sem, akkor szaladj át az álomellenőrző-listádon gondolatban. A listán szerepeljenek általad ismert személyek, tevékenységek, helyek, ételek, zene, vagy akármi, ami egy álomrészletet a felszínre hozhat. Engedd az elmédet átsodródni a listán és kérdezgesd magadtól, hogy szerepelt-e a bizonyos személy, hely stb. az álmodban. A mozgás nagyon gyakori az álmok során, tehát próbálj meg tevékenységeket felidézni. Sétáltál, futottál, másztál, vagy talán repültél álmodban? Az érzelmek szintén gyakoriak, tehát próbálj meg visszagondolni a hangulataidra. Boldog voltál, féltél, meglepődtél, vagy talán összezavarodott voltál? Minél jobban ismered az álmaidat, annál jobban fogod tudni, melyik kérdésekkel tudod legjobban beindítani a memóriádat, de kezdetben akármilyen listát használhatsz, csak terjedelmes legyen.
  5. Gondolkozz és kérdezz visszafelé! Próbáld meg az emlékeidtől kezdve visszafelé működtetni az emlékezetedet. Mivel általában a legújabb álomjelenetre emlékszel először, ezért a lehető legteljesebb visszaidézés céljából sokat segít a visszafelé gondolkodás, vagyis okozat-ok összefüggésekben gondolkodás, ok-okozat összefüggések helyett. Ha emlékszel egy álomrészletre, kérdezd meg magadtól, hogyan jutottál el oda? Vagy honnan jött egy bizonyos álombeli tárgy? Találtad? Valaki adta neked? Az álomrészletek addig követik egymást, amíg végül az álom egésze kezd kialakulni, és az álomemlékeid egyre tovább haladnak, ahogy magadban rákérdezgetsz a már visszaemlékezett dolgokra.
  6. Próbálj ki különböző alvó testhelyzeteket! A maximális felidézés érdekében próbáld végig az összes általános alvó testhelyzetedet, mielőtt kikelsz az ágyból. A felidézés akkor a legjobb, amikor ugyanabban a testhelyzetben fekszel, mint amiben álmodtál. Ha a jobb oldaladon ébredsz, ne mozdulj addig, amíg a lehető legtöbbet fel nem idézted, utána ismételd meg ezt a folyamatot a bal oldaladon, azután a hátadon és a hasadon is. Ez is kioldhat néhány emléket, és biztosan meggyorsítja a felidézést.
  7. Próbálkozz! Néha lehet, hogy reggel semmit sem tudsz felidézni, viszont napközben is bevillanhatnak álomrészletek. Készülj fel az ilyen idővel előjövő emlékek feljegyzésére, mert ezek további emlékek hozzáféréséhez nyithatnak utat.
Amennyiben még mindig gondot okozna számodra az álmaid felidézése, következik egy holtbiztos módszer, amellyel szinte rögtön emlékezni fogsz álmaidra. Mint tudjuk, a legtöbb álmot az alvás utolsó óráiban látjuk, így biztosan feltételezhetjük, hogy ebben az időszakban érdemes a felidézést gyakorolni. Mivel szintén tudjuk, hogy nagyobb valószínűséggel emlékszünk vissza egy álomra, ha közvetlen abból ébredünk fel, így a végső módszerünk az Ébresztőórás Módszer lesz.

"Az Ébresztőórás Módszer:" – Az ébresztőóra használata az egyik leggyorsabb és legkönnyebb módszer az álomfelidézés fokozására, főképp, ha ritkán emlékszel vissza az álmaidra. Az ötlet lényege az álmodás idejére időzíteni az ébresztést, és akkor ébreszteni magadat az álomból, amikor a friss emlékek még a fejedben vannak. Ez a módszer a hajnali órákban a leghatásosabb, mert ekkor álmodsz a legnagyobb valószínűséggel. Az ébresztőórád egy jó szerszám lesz az álomfelidézéshez, sőt egy későbbi fejezetben arról is szó lesz majd, hogyan lehet vele tudatos álmot előidézni. Most néhány eljárás következik az ébresztőóra legelőnyösebb felhasználására vonatkozóan. Próbáld ki mindegyiket, hogy megtaláld a számodra legjobban működőt.

"A Hajnali Technika" – Állítsd az ébresztőórádat a szokásos ébresztésnél két órával korábbra. Amikor megszólal az ébresztő, állítsd be ismét, hogy fél óra múlva szóljon megint. Tedd meg ezt újra és újra minden ébresztéskor, és így rögtön rengeteg álomfelidézésben lesz részed. Ez az egyik leghatékonyabb technika, mert jól hasznosítja a természetes álomciklusodat, és egy olyan napi időpontot jelöl ki céljául, amikor szokás szerint álmodsz. Ez a szokásos ébredésed előtti néhány óra lesz a gyakorlásod alapja. Ez a célként kijelölt időzóna a későbbiekben részletes leírásra kerül majd, amikor a TÁ előidézési módszerekkel foglalkozunk, valamint amikor a TÁ-terepről lesz szó.
A felidézésed gyengeségétől függően minden ébredésnél rögtön leírhatod az álmaidat. Ha nem írod le, akkor az általam álomátfedésnek nevezett jelenséggel fogsz találkozni. Ez akkor történik, amikor az éjjeli felébredésnél annyira élénken fel tudod idézni az álmaidat, hogy egészen biztos vagy benne, hogy később is emlékezni fogsz rájuk. De amikor visszaalszol, és még többet álmodsz, akkor az újabb ébredéskor a korábbi álomemlékek kicserélődtek későbbiekre. Az álomfelidézésed gyakorlásával a memóriád is javul, így nem lesz annyi álomátfedés sem, bár nálam több évi gyakorlás után is szórványosan előfordul az ilyesmi.

"A Szokatlan Időpontokban Felébredés Technikája" – Ez a technika teljesen nyilvánvaló. Állítsd az ébresztést véletlenszerű időpontokra az éjszaka folyamán. A technika előnye, hogy ha rendkívül lelkes vagy álmodási képességeid fejlesztését illetően, akkor nem kell megelégedned csupán napi két óra gyakorlattal. Tehát ezt a technikát az előzővel együtt használhatod a gyakorlás maximális kihasználása céljából.

"A Szundikáló Gomb Módszer" – Állítsd az ébresztést a szokásos időponttal korábbra, és utána nyomkodd a szundikáló gombot a tényleges felkelésedig. Ez valószínűleg a legelterjedtebb technika és már valószínűleg te is kipróbáltad, ha van az ébresztőórádon szundikáló gomb. A gombot nyomkodva folyamatosan ki- és bejárkálsz az álmokból, illetve az álmokba, így nagymértékben fokozod az álomfelidézésedet, ami nagyon hasznos a TÁ előidézésére is, de még ne vágjunk a dolgok elébe.


Harmadik lépés: Álomnapló vezetése

A legfontosabb dolog, amit az álomfelidézésed fokozása és a maximális TÁ-előrehaladásod érdekében megtehetsz: az álomnapló vezetése. Ez úgy fokozza az álomfelidézést, hogy bevési a tudatalattidba az álmok fontosságának gondolatát. Ezenkívül segít neked álmaid megismerésében is, melyre a következő lépés fog összpontosítani. Az álmok lejegyzésének szokása nemsokára az álomfelidézés szokásává válik. Ha komolyan el akarod sajátítani a tudatos álmodást, álomnaplót KELL vezetned. Nincs más választási lehetőséged.

Ezt azért hangsúlyozom ennyire erőteljesen, mert tapasztalatból tudom, hogy az álomnapló vezetése mennyire lényeges része a folyamatnak. Egy évig próbálgattam tudatosan álmodni, de amíg nem kezdtem el álomnaplót vezetni, addig csak kevés sikerrel jártam. Miután elkezdtem következetesen jegyzetelni az álomnaplómba, rövidesen több álmot tudtam visszaidézni tisztábban és részletesebben, és így jutottam el az első tudatos álmomhoz. Még most, több év tudatos álmodás után is látom a kölcsönös összefüggést. Ha elhanyagolom a naplóírást, kevesebb tudatos álmom van. De néhány nap múlva a feljegyzések újrakezdésétől megint visszatérek a szokásos TÁ-sűrűséghez.

Most pedig következzen néhány hasznos tanács a naplóvezetésedhez. Jegyezd fel az összes álmodat olyan részletesen, ahogy csak tudod. Még a jelentéktelennek tűnő dolgokat is írd le, mert idővel lényegesek lehetnek. Ne csak azt írd le, hogy mi történt az álomban, hanem azt is, hogy mit éreztél és gondoltál közben. Ezek az érzelmi és gondolati feljegyzések később segítenek, hogy megismerd az álmaidat. Segít meglátnod azt is, hogyan hatnak az álmaidra a mindennapos ügyeid és az éber tudatod. Például észreveheted, hogy egy stresszes időszakban az álmaid is stresszbefolyás alá kerülnek. Álmodhatod azt is, hogy elkésel egy vizsgáról, vagy felkészületlenül veszel részt egy üzleti tárgyaláson. A lényeg, hogy az álmaid üzenetet küldenek neked. Visszatükrözik, hogy mit gondolsz és érzel a tudatalatti szinten. Az álommotívumok megfigyelése és egyes álomtémák visszatérésének megvizsgálása sokat árulnak el önmagadról. Ez már megint egy ok az álomnapló vezetésének fontosságára: át tudod vele tekinteni az álommotívumaidat, melyek tulajdonképpen a folytonosan változó önmagadat tükrözik vissza.

Az álomnapló vezetését illetően a legjobb, ha a bejegyzéseidet jelen időben írod, nem pedig múlt időben. Például írd úgy, hogy: "az utcán sétálok, és egy férfit látok", ne pedig "az utcán sétáltam, és egy férfit láttam". Ha jelen időben írsz, még több álmodra tudsz visszaemlékezni a lejegyzésnél. Néhány nemsokára tárgyalandó módszer esetében (álomba visszatérés, álominkubáció) szintén a legjobb jelen időben gondolkozni és jegyzetelni, nem pedig múlt időben. Ráadásul a jelen időben írt jegyzetek későbbi olvashatósága is jobb lesz.

Minden egyes naplóbejegyzéshez írj dátumot, esetleg időt is, és minden álomnak adj saját címet. A megfelelő elnevezéséhez képzeld el az álmot filmként, és válaszd ki a legjobban hozzáillő címet. Általában az egyszerű nevek a legjobbak, amennyiben kifejezik az álom lényegét. Például "Piros hangyák az őserdőbenű" vagy "Osztálytalálkozó egy repülőn" jó lesz. Ha egy éjszaka során több különböző álmod van, a legjobb szétválasztani és külön-külön megcímezni őket. Ha összekevered a különböző álmokat, akkor nehezebb lesz megtalálni az álomüzenetet, és szinte lehetetlen lesz egyedi címeket adni. A címadás fő célja a hozzáférés megkönnyítése az álomnapló átlapozásakor a címre pillantva.

Most pedig hozzám és másokhoz hasonlóan két dolgot feltételezek rólad: vagy azt hiszed, hogy álomnapló nélkül is megtanulhatsz tudatosan álmodni, vagy pedig elkezdesz álomnaplót vezetni, de az nemsokára ott fog porosodni az elolvasandó könyvek mellett. Csak azért mondom ezt, mert én is így gondolkodtam annak idején. Nem mintha ez lehetetlenség lenne – minden lehetséges – de miért ne javítanád az esélyeidet, maximalizálnád az eredményeidet, és gyorsítanád fel a folyamatot egy bizonyított módszerrel? Amint megszokod, az álomnapló vezetése ugyanolyan rutinná válik, mint a reggeli felöltözés. Bár ez idővel egyre könnyebb lesz, néhány hasznos tanács hozzásegít a kezdéshez.

Az álomnapló vezetése nem tartozik a legegyszerűbb dolgok közé. Jómagam is több napot töltöttem el álomjegyzeteket tartalmazó kisebb-nagyobb papírdarabkák lapozgatásával. A folyamat kezdetének megkönnyítésére több javaslatom is van, amelyeket kipróbált szemléleteim és mások tanácsai alapján állítottam össze. Bár egyszerűnek látszik – álmodsz, felébredsz, leírod az álmaidat – de itt ennél többről van szó. Például amikor felébredsz és az éjszakai álmokat visszaidézve elkezdesz írni a naplódba, nehéz mindenre a megfelelő sorrendben visszaemlékezni. Lehet, hogy már egy új helyszínen jársz, amikor visszaemlékszel egy elfelejtett dologra. Ez engem arra késztetett, hogy először egy darab papírra írjak le minden eszembe jutó dolgot, és csak utána írjak egy rendszerezett bejegyzést az álomnaplómba. Ha sok a szabadidőd, akkor ez rendben van, de mivel az idő értékes alapanyag, ezért ez így elég hatástalan.

Az időd és az álomnapló szervezettségének meghatározása közötti egyensúlyozás nehézségén kívül egy másik problémával is szembetalálkozhatsz: sokat kell írnod, ami önmagában egyhangúvá válhat. A legjobb megközelítése a dolognak, ha az írás előtt mindent gondolatban felidézel, bár így is valószínűleg még sok dolog fog eszedbe jutni az írás során. Ha az álmaidat csak a napló jobb kéz felőli oldalaira írod, akkor a később felbukkanó emlékeket a bal kéz felőli oldalaira tudod majd írni, és nyilak segítségével megjelölheted, hogy ezek melyik álomrészletben szerepeltek. A bal kéz felőli oldalakra rajzolhatsz álomtárgyakat vagy az álomhelyszínek térképeit. Bár így kétszer annyi álomnaplóra lesz szükséged, de ha jobban szervezett bejegyzésekre vágysz, akkor ez a tanács biztosan beválik.

Ha ezt a módszert választod, akkor a bal kéz felőli oldalra feljegyezheted, hogy aznap mit csináltál ébren, hol jártál, kivel találkoztál stb. De akár használod a jobb/bal kéz felőli oldalak módszerét, akár nem, a napközbeni információkat mindenképpen fel kell jegyezned a naplódba, lehetőleg az álomjegyzeteiddel egy oldalra. Ez nagy segítséget jelenthet, amikor motívumokat keresel az álmaidban. Például én észrevettem, hogy gyakran álmodom két nappal az álom előtti vagy utáni dolgokról. Ha hétfőn egy természeti katasztrófákról szóló műsort nézek, akkor nem meglepő, hogy szerdán arról álmodom. Ha egy olyan személyről álmodom, akiről egy ideje nem hallottam, akkor ő általában két nap múlva felhív. Nem tudom, ez miért van így, de az álmaimat és az ébrenléti naplójegyzeteimet elemezve ezt a motívumot találtam magamban.

Sokan diktafont ajánlanak az álmok rögzítéséhez. Amikor felébredsz, belemondod hangosan az álmaidat a felvevőkészülékbe, később pedig átírod az álomnaplódba. Kipróbáltam ezt a módszert, de legalábbis nekem nem jött be; idő szempontjából nem hatékony. Bár a verbális rögzítés tényleg könnyebb, de a probléma az átírásnál jön elő. A felvételek meghallgatása és naplóba írása túl sok időt vesz el, ráadásul az álmok sorrendben tartásának problémája megmarad, sőt a szalagra rögzítéssel még nagyobb gondot okoz.

Sok különböző naplóvezetési stílus létezik, és mindenkinek lehet személyes kedvence, hacsak nem akar időt megtakarítani. Főként próbálgatásokból okulva kifejlesztettem a legkönnyebb és leghatékonyabb módszert. "Milyen jó is lenne, ha a diktafon megírná helyettem az álomnapló bejegyzéseket!" – gondoltam, és ez arra késztetett, hogy a számítógépemhez folyamodjak segítségül.

Beszereztem a Vivacious nevű beszédfelismerő és -leíró programot. Ez a beszédedet szöveggé alakítja át a számítógéped képernyőjén. A szokásos gyorsasággal beszélhetsz, és a program elvégzi helyetted a begépelést; a MS Word szövegszerkesztőmből is közvetlenül tudom használni. A beszédleíró program 50 dollárba került, és álomnaplóként jól működik. Bár néha hibázhat, de ennek ellenére a naplóbejegyzések rendkívül jól olvashatóak, és az időmegtakarítás óriási. Tökéletesen megszabadít az álmok leírásának terhétől, és teljesen megoldja az összekuszált álombeli sorrend problémáját, mert akármelyik rossz helyen lévő álomrészletet kivághatod és utána a megfelelő helyre beillesztheted. Ha megvannak a hozzávalók, ez messze a legkönnyebb és leghatékonyabb módszer az álomnapló vezetésére.


Negyedik lépés: Álmaid megismerése

Ahogy gyarapodik az álomnaplód és fokozódik az álomfelidézésed, természetesen az álmaidat is jobban megismered. Bizonyos emberek, helyek és tevékenységek nagyobb valószínűséggel szerepelnek az álmaidban. Például lehet, hogy az álmaid többségében az irodában, az iskolában, vagy a strandon vagy. Egyes álomtémák szintén gyakrabban előfordulhatnak, mint más témák. Lehet, hogy hősnek álmodod magad, vagy álmodban üldöznek. Ezek az ismétlődő motívumok az álomjeleid, a TÁ felé vezető utad első lépései.

Ha megismered az egyedi álomjeleidet, képes leszel tovább fokozni az álomfelidézést. Jó ötlet, ha összeírsz egy listát az álomjeleidről. Amennyiben nem sikerül az álomfelidézés, átfuthatod a listát és kérdéseket tehetsz fel magadnak, akkor talán beugrik egy-egy emlék. Néha egyetlen álomrészlet kioldása az egész álom visszaszerzéséhez vezethet, tehát az álomjeleidet ismerve és használva kaphatsz annyi előnyt, amennyivel megnyerheted a reggeli álomfelejtés ellen vívott harcot.

Az álomjeleiddel dolgozva egyre közelebbi kapcsolatba fogsz kerülni az álmaiddal: jobban hozzáférhetőek és könnyebben érthetőek lesznek. Hasznos megkérdezni magadtól, miért is álmodtad pont azt, amit álmodtál? Mit jelentenek a számodra ezek az álomjelek? Minél jobban megérted nemcsak az álomjeleidet, hanem az álmaidat is, annál több hasznod lesz belőlük az álombeli és az ébrenléti életedben is.

Ha kezdetben gondjaid vannak az álomjelek azonosításával, akkor jó, ha rájössz, hogy az álomjelekben nincs semmi szokatlan. Tulajdonképpen a leghétköznapibb dolog is lehet álomjel. Például álmodhatsz az előző napodról vagy a házad takarításáról. Akármiről is álmodsz, vedd észre a motívumokat és a hasonlóságokat. Bármilyen motívummal kezdhetsz, legyen az bármennyire jelentéktelennek tűnő is. Ezeket ugródeszkának használva nemsokára újabb motívumok kialakulását fogod észrevenni. Az is lehet, hogy tulajdonképpen a motívumkeresési folyamat teremti a motívumokat, így ha gondjaid vannak az álomjelek találásával, csak keress tovább, és az álomjelek előjönnek.

Az álomjeleid felfedezése és megértése egy életre szóló feladat, mert hozzád hasonlóan az álomjeleid is folyamatosan fejlődnek. Néhány téma csupán egy hétig tart és utána eltűnik, de egy hónap múlva újra felbukkanhat. Más álomjelek tovább tartanak. Ahogy múlik az idő és te is változol, a téged és gondolataidat visszatükröző álomjelek is változni fognak. Tarts lépést az álomjeleiddel, és kapcsolatban maradsz önmagaddal!

A napló segítségével könnyen rátalálhatsz az ismétlődő álomjelekre és áttekintheted a változásukat is. Amikor elkezded a naplóbejegyzéseket, figyeld meg a talált álomjeleket. Ezeket aláhúzhatod vagy csillaggal jelölheted. De akármilyen jelzés jó, csak következetes és észrevehető legyen. Lényeg, hogy egy pillanat alatt hozzáférhető legyen, hogy amikor egy év múlva kézbe veszed a naplódat, akkor is könnyen észrevehesd a motívumok motívumának változását, a folyton változó álomjeleidet.

Álomjeleid azonosítása szintén fontos szerepet játszik a tudatos álmodás folyamatában. Az álomjeleid gyakorlatilag "jelek, amiket álmodsz", és mint a hatodik lépésben hamarosan megtanulod, be tudod gyakorolni az álomjelek észrevételét az álom során, ami az ugródeszkád lesz a tudatosságba.


Ötödik lépés: Ébrenléti tudatosítás

Erről a lépésről egymagában már számtalan könyvet lehetne írni. Bár már önmagában is majdnem módszernek számít, de a többi lépéssel együtt használva optimális módszernek bizonyul a TÁ elsajátításához. Tulajdonképpen a TÁ egész folyamata a tudatosság gyakorlásával sajátítható el. A lényeg a nappali tudatosságunk növelése, hogy az áthozott hatásait hasznosíthassuk az álombeli tudatosságunkban. Ha napközben tudatosabb vagy, álmodban is tudatosabb leszel.

A tudatosításra sok módszer létezik, melyekből többel is foglalkozunk ebben a fejezetben. Tudatosságunk kezelése és manipulálása az egyik központi témája lesz e könyv hátralévő részének. Tudatosságod gyakorlásával rájöhetsz, hogy általában észre sem veszed, mennyire nem vagy tudatos a nap legnagyobb részében.

Mivel ez egy fontos szempont, ezért a fogalmak működőképes megértése létfontosságú. A végső cél az alapelvek gyakorlati felhasználásának eredményes elsajátítása. Először a tudatosság fogalmával ismerkedünk meg, utána pedig a gyakorlati felhasználásait tanuljuk meg. A "tudatosság" kifejezés a mi utalásunkban a tudatodra vonatkozik. "Mennyire vagy tudatos?" – ez a jelenlegi önmegfigyelési szintedre utal. "Mennyire vagy a tudatosságod tudatában?" – ez pedig a tudatosodási szintedre. "Mennyire központosult a tudatosságod" – ez az ébrenléti szellemi állapotodra utal. "Mennyire igazán tudatos vagy?" Számunkra ezek a kérdések az álmaidban fognak betetőződni, amikor az "Álmodom?" kérdéssel tudatosul benned, hogy álmodsz.

Sokak fel sem teszik maguknak ezeket a megfontolt kérdéseket, így sohasem kapnak rájuk válasz. Nekik sohasem tanították meg, hogy különböző tudatossági szintek léteznek, és azt sem, hogyan fejlesszenek ki finomabb tudatosságérzetet. Számukra valaki vagy alszik, vagy ébren van. Igazából éppúgy lehetsz teljesen tudatos, félig tudatos és nem-tudatos álmaidban, mint ébrenléted alatt. Ez mind csak tudatosodás kérdése; a lényeg a tudatossági szinted.

Észrevetted-e valaha, hogy bár hallgatod a rádiót, de már percek óta nem hallod? Szoktál-e rendszeresen vezetni valahová úgy, hogy megérkezéskor nem is emlékszel vissza a vezetésre? Gyakran keresed a kulcsaidat? Az ilyen "elbambulós" pillanatok akkor következnek be, amikor a tudatosságod elkalandozik a jelen pillanattól. Ez a tudatosodásod elvesztése, a figyelmed központosulásának megszűnése. Akár álmodozol, akár a napi teendőidet tervezed, vagy akár tényleg "zónában" vagy, az élmény eredménye ugyanaz: nem vagy a jelenlegi körülmények közötti helyzeted tudatában.

Az álmodozással vagy a napi teendők tervezésével nincs semmi gond. A lényeg, hogy gyakran elkerüli a figyelmünket a tudatosságunk átmenete az egyik pillanatból a másikba. A gondolataink gyakran csak átrebbennek az elménken anélkül, hogy észrevennénk őket, mi több, hogy aktívan részt vennénk a létrehozásukban és irányításukban. A lényeg nem az, hogy megszállottan a körülményeket figyeld, hanem hogy a tudatosságod tudatában légy. Gondolataid és gondolkodási motívumaid tudatosítása éppen olyan fontos, mint álomjeleid és álommotívumaid azonosítása. Gondolataid megváltoztatása a tudatosságodat is megváltoztatja; a lényeg, hogy tudatosságod egy önmegfigyelő tudatos módba legyen beprogramozva és belerögzítve, ne pedig egy visszatükröződés nélküli robotpilóta módba.

Ez olyan, mintha rendes körülmények között tudatában lennénk egy külső tényezők által létrehozott hullámtarajon lovaglásnak ahelyett, hogy mi magunk irányítanánk a tudatosságunkat. Többet reagálunk, mint töprengünk, ezért a viselkedésünk automatikussá válik. Kevesebbet kérdezgetünk, ami viszont lecsökkenti a tudatosságunkat arra, amit már ismerünk (vagy csak hisszük, hogy ismerjük). Annyira szokásszerűen azonosulunk a tarajon való helyzetünkkel, hogy egy idő után már fel sem fogjuk, hogy más nézőpontok is léteznek. Az óceánbeli részünk elkerüli a figyelmünket; a tudatosságunk irányításában játszott aktív szerepünk elkerüli a figyelmünket.

Próbálj meg tudatosságod tudatában maradni, mintha kívülálló lennél, aki csak megfigyeli, mi merre megy és hogyan folyik. Minél tovább fenntartod ezt a tudatossági szintet, annál jobb. De ez korántsem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik; ha mégis így gondolod, akkor csak próbáld meg egész nap fenntartani ezt a tudatossági szintet, és rá fogsz jönni, milyen gyakran elveszted a tudatosodásodat. Tény, hogy nem szokásunk tudatosnak lenni, de ezen változtatni kell. Hogyan folyik át a tudatosságod egyik pontból a másikba? A nap során milyen gyakran vagy tudatosságod és környezetedben való helyzeted tudatában? Az ilyenfajta tudatosítást kell kiművelned. Az ilyen fajta központosítást és tudatosságod tudatosságban való megalapozását kell gyakorolnod és fejlesztened, amíg természetessé válik, sőt remélhetőleg természeteddé válik.

A meditáció gyakorlása kiváló út a tudatosságod fejlesztésére. Egy kiemelkedő TÁ-kutató, Jayne I. Gackenbach tanulmányai közvetlen összefüggést mutattak ki a meditáció és a TÁ között. A meditáló személyek nagyobb valószínűséggel álmodnak tudatosan, mint a nem meditálók. A meditálók és a tudatos álmodók mindnyájan "képesek arra, hogy az élmény » megragadja « őket, és tudatosak a belső párbeszédeikről valamint belső folyamataikról". Ennek oka a tudatosság tudatos fejlesztésének előtérbe helyezése lehet. A tudatosság gyakorlásával jobban képes vagy a "pillanatban" létezni, és ez nagymértékben elősegíti a TÁ-képességedet.

< "Az elmondottakon kívül a meditálók és tudatos álmodók könnyebben vissza tudják idézni álmaikat és ráadásul » területfüggetlenek « (vagyis, könnyebben kitalálnak egy erdőből, mint a » területfüggő « személyek, mert nem befolyásolják őket annyira a környezetükben lévő emberek és tárgyak)". Más tanulmányok (Alexander, Boyle és Alexander) pedig kimutatták, hogy a tudatos álmodók és meditálók "kevesebb stresszes személyiségi jellemvonást mutatnak" mint nem meditáló és nem tudatosan álmodó társaik. Ha a TÁ és a meditáció ilyen hasznos kihatásokkal vannak ébrenléti önmagunkra, akkor elképzelheted, hogy mi minden lehetséges a kettő együttes gyakorlásával!


A meditáció és a TÁ tehát szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A meditáció elsajátítása és rendszeres gyakorlása növeli az esélyeidet a TÁ tekintetében. Több meditációs alapelv is kihatással van a tudatos álmokra. A meditáció felhasználható mély relaxációs állapot előidézésére, ezek a relaxációs állapotok pedig rendkívül hasznosak a TÁ előidézésére. Ezenkívül több meditációs közeledés célja az elme lecsendesítése. A belső csend elérése és a belső párbeszéd megállítása fontos technikák, melyeket a TÁ előidézése kapcsán később mi is tárgyalni fogunk. A meditáció szintén fejleszti az elkülönített tudatosság képességét, vagyis amikor a tudatosság egy kissé távolálló megfigyelőként működik. Ráadásul az elkülönített tudatosság képessége rendkívül hasznos lesz sok TÁ-előidéző technika kipróbálása során is. A meditáció már önmagában is megköveteli a tudatosságod bizonyos mértékű irányításának fejlesztését. Mivel ez a TÁ elsajátításának is előfeltétele, ezért nagyon tanácsos a meditációt is belefoglalni a TÁ témakörébe.

Most, hogy megértetted ezeket a fogalmakat, az eredmények eléréséhez vezető legjobb út a gyakorlati felhasználás lesz közös célunk, a TÁ érdekében. A TÁ elsajátításához képesnek kell lenned megkülönböztetni a "valóságot" az álomtól. Ehhez egy kérdezősködő tudatosságot kell kifejlesztened. Ébrenléted alatt rendszeresen kell végezned valóságteszteket. A valóságteszt két részből áll: az első részben megkérdezed magadtól, vajon most álmodsz-e vagy sem, a második részben pedig a környezetedet vizsgálod meg és ellenőrzöd, hogy tényleg álmodsz-e vagy sem.
A valóságteszteket rendszeresen kell végezned napközben. A lényeg, hogy a szokást tartósan a mindennapi rutinodba rögzítsd, mert akkor az álmaidba is átfolyik. Ha következetesen gyakorlod ezt, csak idő kérdése, hogy mikor fogsz álmodban is valóságtesztet végezni, és ha figyelmesen vizsgálod meg a környezetedet, rá fogsz jönni, hogy álmodsz. Kezdetben beállíthatod a karórádat, hogy félóránként megszólaljon, és állandóan emlékeztessen a valóságteszt elvégzésére. Egy másik technika, hogy mindkét kézfejedre vagy csuklódra egy-egy betűt írsz, és valahányszor észreveszed a betűket, elvégzel egy valóságtesztet. Használhatsz például T és Á betűket (Tudatos Álom), vagy V és T betűket (Válj Tudatossá). A betűk önmagukban keveset jelentenek. A valóságteszt elvégzése számít, és ha rendszeresen használod a módszert, akkor álmaidban is előjönnek, hogy a környezeted megkérdőjelezésére figyelmeztessenek.

Az álmodásra való rákérdezés csak a dolog könnyebb része. A trükk abban rejlik, hogyan tudod megkülönböztetni, hogy tényleg álmodsz-e vagy sem. Ehhez keresned kell furcsa és értelmetlen dolgokat, amik csak álomban lehetségesek, bár ez néha nehéz. Például ha megcsíped magad, hogy nem álmodsz-e, annak nincs sok jelentősége az álmok birodalmában, mivel álmodban is érezni fogod a csípést, és azt fogod hinni, hogy nem álmodsz, hacsak nem végzel egyéb teszteket is.

Bizonyos okokból kifolyólag az álmok során sokkal jobban elfogadjuk, és sokkal kevésbé elemezzük a következetlenségeket, így több valóságtesztet kell elvégeznünk a tudatossá válás esélyeinek maximalizálása érdekében, amennyiben tényleg álmodunk. Szintén sokat segíthet, ha mindig feltételezed, hogy álmodsz, még ha a tesztek másképp mutatják is. Próbálkozz és kísérletezz az összes különböző valóságteszttel, amíg valami sikerül; csak ha már minden lehetőséget kimerítettél, akkor következtess arra, hogy nem álmodsz. Ahogyan egyre több tapasztalatra teszel szert, első kézből fogod látni a megkérdőjelezés és a kitartás fontosságát. De szerencsére az eddigi TÁ kutatásokból eredően a valóságtesztek többé nem találomra történő próbálgatások, hanem sokuk széleskörű hatékonyságot mutat minden álmodó esetében.

Most egy lista következik a leghatékonyabb valóságtesztekről:
  1. A Józan Ész Teszt: Ez a legelső és legnyilvánvalóbb teszt. Keress a környezetedben valamit, ami logikusan nem illik oda. Kérdezz rá, hogy történhet-e ilyesmi a normál életedben? Keress következetlenségeket. Olyan helyen vagy, ahol még sohasem voltál? Olyan emberek között vagy, akik az ország másik felén laknak? Elefánt van a konyhádban? Az efféle kérdések beindíthatják a tudatosságodat.
  2. Az Olvasási Teszt: Ez az egyik leghatékonyabb teszt. Csak keress valami olvasnivalót, és miután elolvastad, fordulj el, majd vissza, hogy újra elolvashasd. Ezt végezd el néhányszor. Ha álmodsz, a szöveg vagy a számok néhány ránézés után megváltoznak. Vagy összemosódnak, teljesen megváltoznak, vagy nem maradnak állandóak olvasás közben. Minden szavakat tartalmazó dolog megfelel: könyv, utcai tábla, cím stb.; sokan az álombeli órájuk számlapját használják.
  3. A Repülési vagy Lebegési Teszt: Ez szintén egy nagyon hatékony teszt: vizsgáld meg, vajon tudsz-e repülni. Ha nem tudsz repülni, próbálj meg felemelkedni, vagy kicsivel a föld felett lebegni. Mire jártasabb leszel a tudatos álmodásban, ez a kedvenc teszteddé válhat, mint nekem. A dolog egyetlen hátránya, hogy néha a próbálkozások ellenére sem sikerül repülni vagy lebegni az álomban. Ezért használd mindig más módszerekkel együtt, hacsak nem sikerül (általában sikerülni szokott).
  4. A Villanykapcsoló Teszt: Ez általában egy elég megbízható teszt. Keress egy villanykapcsolót és kapcsolgasd fel és le. Ha nem működik, akkor valószínűleg álmodsz. Próbálgasd többször is és figyeld meg alaposan, mikor kellene felkapcsolva lennie és mikor lekapcsolva. Általában nemsokára vagy elromlik, vagy rossz helyzetben is helyesen működik.
  5. A Memória Teszt: Ez egy nagyon hatékony, bár kevéssé ismert módszer. Egyszerűen kövesd vissza a gondolataidat, hogy honnan is jöttél és mit is csinálsz éppen. Gondolj vissza olyan messzire, ameddig csak bírsz, amíg végül következetlenségeket találsz az emlékeid között. Ahogy visszafelé követed az álombeli emlékeidet, korábban figyelmen kívül hagyott logikátlan dolgokra is rábukkanhatsz. Szintén megtörténhet, hogy egy amnéziaszerű akadályba ütközöl, ami meggátolja a pontos visszaemlékezésedet. Az ilyen esetekben biztosan feltételezheted, hogy álmodsz.
  6. A Tükör Teszt: Ez nemcsak egy rendkívül hatékony módszer, hanem külön jutalomként általában még egy figyelemre méltó élményben is részesít. Keress egy tükröt és magadat szemlélve benne, kérdezd meg, álmodsz-e. A tükörképed meglepő lehet: fiatalabb vagy idősebb lehetsz, más stílusú és színű hajad lehet, vagy akár egy teljesen másik személy is lehetsz.
  7. Az Önmegfigyelési Teszt: Ez szintén egy nagyon hasznos teszt. Nézd meg magad, figyeld meg a kezeidet, karjaidat, lábaidat és a ruházatodat. Általában rögtön rájössz, hogy álmodsz, ha olyan ruhában vagy, amilyened nincs is. Máskor pusztán az álombeli tested megnézése is beindíthatja a tudatosságodat.
  8. Az Anyagáthatolási Teszt: Bár ez nem a legmegbízhatóbb módszer, de nekem sok alkalommal segítségemre volt. Egyszerűen csak próbáld meg átdugni az ujjadat valami szilárd anyagon, mint például falon, ajtón vagy üvegen. Előszörre ez nem mindig működik, de ha elhiszed, hogy képes vagy rá, akkor végül képes leszel áthatolni az ujjaddal bármilyen szilárd anyagon. Ez a teszt külön jutalomként fejleszti azt a képességedet is, ahogy a hiedelmeidet engeded közvetlenül az élményedre hatni.
  9. A Gravitációs Teszt: Ez egy elég megbízható teszt. Keress valamit, amit biztonságosan feldobhatsz és elkaphatsz. Kezdd el dobálni, és esetleg úgy fog tűnni, mintha a tárgy nem engedelmeskedne a gravitáció törvényeinek a "valóság" esetében kell. A siker maximalizálása érdekében a dobálás közben próbálj meg tudatosan hatni a tárgy emelkedésére és esésére.
  10. Az Álomszemély Kérdezése Teszt: Ez talán nem tartozik a legjobb ébren kipróbálható tesztek közé, de néha hatékony lehet, amikor tényleg álmodsz. Ha a "valóságban" kérdezel meg embereket, hogy vajon egy álomban vagyunk-e, akkor őrültnek fognak tartani, de az álmok birodalmában másképp áll a dolog. Általában az álom szereplői is tagadják, hogy ez egy álom, de túl könnyen tagadják. Ők többnyire nem kérdőjelezik meg az épelméjűségedet, ráadásul néhány esetben nem is értik, hogy mit kérdezel, és teljesen figyelmen kívül hagynak. Ritkán bár, de az is megeshet, hogy egy álombeli alak beismeri, hogy ez tényleg egy álom.
Mint már korábban említettem, ezeket a valóságteszteket rendszeresen kell gyakorolni a nap folyamán. Minél jobban beleágyazódnak a napi rutinodba, annál hamarabb jelennek meg az álmaidban. Ha csak egyetlen szóval kellene meghatározni, hogy mit kell fejlesztened a TÁ-folyamat meggyorsításához, az ez lenne: tudatosság, tudatosság, tudatosság! A tudatosságodat kimunkálva közvetlen áthozod a hatásokat álmaidba, és egyre tapasztaltabb tudatos álmodóként rá fogsz jönni, hogy a tudatosságod és a szándékod egyesítésével juthatsz be az álmok birodalmába.


Hatodik lépés: A tudatosság összekapcsolása az álmaiddal

Ez az utolsó lépés az előzőkhöz képest egyszerű és könnyű, így az egyszerűsége miatt nem jelenthet gondot a napi dolgaid közé foglalása. De mielőtt továbbmennénk, vegyük sorra, hogy most hol kellene tartanod. Idáig tehát elvégezted a szellemi felkészülést, fokoztad az álomfelidézést, és álomnaplót vezetsz. Megismerted álmaid tartalmát, észreveszed az álomjeleidet és meditációval, valamint valóságtesztekkel állhatatosan edzed a tudatosságodat.

Az utolsó lépés az álmaidról tanult dolgok összekapcsolása a tudatosságodról tanult dolgokkal. Egyszóval a valóságtesztjeidet kell egyesíteni az álomjeleiddel úgy, hogy minden álomjellel való találkozásod alkalmával automatikusan kezdj el valóságtesztet végezni. Így ha osztályteremről, strandról vagy gyors autóvezetésről álmodsz, akkor be leszel programozva a valóságteszt elvégzésére minden alkalommal, amikor osztálytermet vagy strandot látsz, vagy éppen gyors autót vezetsz. A végeredmény pedig az lesz, hogy kétségtelenül valamelyik álomjeleddel fogsz álmodni, és végül emlékezni fogsz a valóságtesztre, így végül rá fogsz jönni, hogy álmodsz.

Az álomjeleid és álomtémáid folyamatos frissítése sokat segíthet. Ha a múlt heti álmaidban üldöztek, akkor az üldözés gondolatára való kioldást kell beindítanod, vagyis minden üldözéskor rá kell jönnöd a valóságteszt elvégzésének szükségességére. Álomjeleiddel szorosan megismerkedve és azokat a valóságtesztjeiddel összekapcsolva szilárdan megalapozod eljövendő TÁ-kalandjaidat.

Mint láthatod, ez a hat lépés egyetlen alapfolyamatba szövődik össze. Egy lépés kihagyása csökkenti a többi lépés hatékonyságát, és így az egész folyamat eredményét rontja. Szinte az összes többi említett technika és módszer ezen a folyamaton alapul bizonyos mértékig. Ezek gyakran csak a folyamat oldalágai, vagy a hat alaplépés valamelyikének korlátozott változata. Tanulmányozd és fogadd be ezeket. Gyakorold szorgalmasan és állhatatosan, hogy berögzüljenek a tudatalattidba. A hat lépés követésével elkerülhetetlenül tudatos álmod lesz. Végül ezek a szokások átjutnak az álmaidba, és remélhetőleg a végső jutalmad az lesz, amikor azt mondod majd: "Igen, álmodom!".

Maradj tudatos,
Marc VanDeKeere

Könyvajánló

Alkotó álom - Álomkontroll

Tholey, Paul Pr.-Utecht, Kaleb 

E könyv áttekinti a tudatos álom jellegzetességeit és lehetőségeit, valamint gyakorlati útmutatást nyújt a tudatos álmodás elsajátításához. A tudatos álmodás hozzájárul ahhoz, hogy mindenkori tudatállapotunkról tiszta képet nyerjünk; hogy problémáinkkal, konfliktusainkkal, belső és külső személyes szituációinkkal mindenkor tisztában legyünk. Ez a valóság és őszinteség elviselésének bátorságához vezet.


Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,36,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,27,Afrika,137,agy,344,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,89,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,24,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,1,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,7,állati tudatosság,42,állatvilág,597,allergia,14,álmatlanság,3,álom,55,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1505,aminosav,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,463,angyal,11,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,92,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,30,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,97,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,1,Argentína,35,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,61,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,7,ateizmus,1,Atlantisz,39,átok,5,atombomba,95,atomenergia,83,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,197,Ausztria,30,autizmus,18,autó,36,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,1,balzsamozás,1,Banglades,1,Bankrendszer,296,bányászat,36,barlang,41,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,27,Belize,3,belső hang,7,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,10,betegség,676,beton,1,Bhután,3,Biblia,96,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,10,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,8,bor,3,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,3,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,19,bőrszín,3,Brazília,83,Brbados,1,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,37,chip,1,CIA,151,Ciprus,5,Costa Rica,7,cukor,20,cukorbetegség,20,csakra,7,család,1,családfakutatás,1,csapadék,2,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,8,csillagászat,286,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,8,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,12,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,36,Dél-Amerika,1,Dél-Korea,42,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,64,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,33,DNS,327,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1089,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,23,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,794,éghajlat,174,ego,1,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,283,Einstein,85,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,103,elektromos autó,143,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,6,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,210,élet a halál után,159,életcél,7,elhízás,4,elme,2,elme kontroll,75,elmezavar,5,Elon Musk,55,élővilág,57,előző élet,15,elveszett nyelv,5,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,29,emberáldozat,10,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,38,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,60,empátia,15,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,82,enzim,1,epilepszia,4,építészet,424,erdő,4,erdősítés,22,erdőtűz,3,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,161,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,37,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,16,Észtország,10,étel,194,Etiópia,14,Etruszkok,3,Eurázsia,6,Európa,285,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,38,extrém időjárás,84,ezüst,7,fa,82,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,39,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejlődés,330,fekete lyuk,52,feldolgozott étel,22,félelem,116,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,129,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,19,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,8,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,17,film,358,filozófia,5,Finnország,37,fizika,104,fluorid,4,fóbia,5,fog,3,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,658,föld alatti város,10,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,783,földrengés,95,Fönícia,1,Franciaország,200,frekvencia,34,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,16,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,75,gáz,22,genetika,238,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,145,globális lehűlés,67,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,15,gondolkodás,1,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,67,grafén,11,gravitáció,39,gravitációs hullám,8,Grönland,19,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyémánt,20,gyermekfejlődés,255,gyermekmunka,2,gyógyítás,346,gyógynövény,86,gyógyszeripar,156,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,469,hacker,5,hadi fejlesztés,95,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,117,halálközeli élmény,48,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,16,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,10,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,8,hibrid faj,7,hidegháború,32,hidrogén,14,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,9,hipnózis,11,hírek,1712,hírszerzés,3,hit,18,Hold,268,holdbázis,24,holdfogyatkozás,5,holdjáró,16,Hollandia,81,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,6,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,11,Húsvét-sziget,5,hüllő,21,Hüperborea,1,idegen elrablás,86,idegen lény,404,idegen technológia,302,idegsejt,10,idézet,3,idő,54,időgép,18,időhurok,1,időjárás,85,időjárás módosítás,52,időjárási fegyver,15,időkapszula,5,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,59,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,25,India,189,indián,16,indigó gyerekek,11,Indonézia,38,influenza,4,információ,11,ingyen energia,101,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,55,internet,71,intuíció,7,invázió,1,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,58,Isten,172,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,160,James Tyberonn,1,Japán,270,járvány,356,játék,6,jég,63,jéghegy,1,jégkorszak,22,Jemen,10,Jézus,60,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,50,jövőbelátás,42,Jugoszlávia,2,Jupiter,37,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,129,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,123,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,Kereszténység,92,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,8,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,68,kiméra,3,Kína,630,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,40,kísértet,12,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,44,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,32,kommunikáció,104,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkör,1,könyv,618,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,200,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,268,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,1,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptovaluta,45,kristály,37,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,9,Kuba,9,kultúra,26,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,Kuvait,8,kvantumfizika,161,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,51,láthatatlanság,4,látomás,5,Laura Eisenhower,13,láva,3,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,25,légzés,13,lélek,123,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,421,Lemúria,3,Lengyelország,57,létezés,8,Lettország,1,levegő,69,levitáció,7,lézer,54,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,23,magány,13,mágia,8,mágnes,2,mágneses mező,82,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,174,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,12,manó,1,Marokkó,3,Mars,216,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,18,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,131,médium,4,megalit,37,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,20,megtermékenyítés,7,megújuló energia,161,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,63,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,57,méregtelenítés,7,mérés,3,mérgezés,35,Merkúr,14,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,228,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,143,mezoamerika,8,Mezopotámia,12,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,92,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,97,műtét,5,művészet,208,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,255,napciklus,6,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,11,napfolt,11,napkitörés,10,Naprendszer,201,napszél,19,naptár,1,NASA,393,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,6,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,348,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,13,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,2,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,50,Nostradamus,11,növények,276,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,86,okkultizmus,5,okostelefon,41,oktatás,64,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,196,Olmékok,5,oltás,178,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,27,Orionidák,1,Oroszország,751,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,1,önismeret,317,önkényuralom,2,önvezető autó,32,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,66,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,20,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,448,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,71,ősi technológia,189,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,1,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,16,Palesztina,26,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,2,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,6,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,111,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,78,pénz,419,permafroszt,1,Peru,95,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,123,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,1,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,32,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,67,Puerto Rico,10,pulzár,1,rabszolgaság,9,radioaktív,10,rákbetegség,158,rakéta,1,reaktor,2,régészet,935,reiki,1,reinkarnáció,35,rejtélyek,685,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,222,repülő autó,6,repülő humanoid,2,rezgés,18,robot,28,robotok,151,ródium,1,Római Birodalom,81,Románia,18,Roswell,39,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,12,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,216,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,48,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,21,smaragd,1,só,21,sors,2,sótalanítás,9,sötét anyag,17,sötét energia,4,Spanyolország,107,spiritualitás,372,sport,39,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,12,stressz,44,sugárzás,58,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,59,Svédország,67,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,számítástechnika,175,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,33,Szaúd-Arábia,69,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,11,szellemek,86,szellemváros,1,szem,58,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,Szerbia,12,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,11,szimbiózis,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,2,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,56,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,88,szökőár,12,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,42,táltos,1,tanítások,38,tanulás,57,Tanzánia,3,táplálkozás,97,tarot,1,társadalom,146,távolbalátás,31,technológia,1328,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,24,tengervíz,244,teremtés,42,terhesség,4,téridő,19,térkép,6,térmeghajtás,2,természet,462,természetfeletti,59,természetvédelem,61,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,97,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,19,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,22,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömegmédia,65,Törökország,121,történelem,1174,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,113,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,781,tudomány,1196,túlnépesedés,9,túlvilág,144,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,5,tűzönjárás,1,ufo,885,UFO felfedés,102,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,399,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,10858,új pénzügyi rendszer,174,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,87,ultrahang,9,Univerzum,252,Uránusz,11,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,9,utazás,7,űrállomás,43,űrbányászat,3,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,660,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,10,űrtechnológia,234,űrutazás,163,űrverseny,10,üstökös,20,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,180,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,258,valóság,46,vámpír,4,Vatikán,95,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,68,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,43,Vénusz,29,vér,41,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9658,videojáték,17,Vietnam,18,viking,16,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,241,vitamin,20,víz,367,vízenergia,13,vízesés,1,víznyelő,13,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,11,vulkánkitörés,87,Wi-Fi,16,WikiLeaks,33,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,60,zeneipar,4,Zimbabwe,4,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: 6 kezdő lépés a tudatos álom eléréséhez
6 kezdő lépés a tudatos álom eléréséhez
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhU44ke96muu656iLQHCPyXT2ZWVELTEirPvaZmTOhga8NFrVbsfLiEXaisH64uzMHVu5i8zSMwxJiZZGavumcVKceYXbX7yAyasyAPuZXOCU__wQhz8-2kFv-g00NF3kd8bqR5bzs8NlQ/I/testen%252520k%2525C3%2525ADv%2525C3%2525BCli%252520hal%2525C3%2525A1lk%2525C3%2525B6zeli%252520%2525C3%2525A9lm%2525C3%2525A9ny-%2525C3%2525BAj%252520vil%2525C3%2525A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhU44ke96muu656iLQHCPyXT2ZWVELTEirPvaZmTOhga8NFrVbsfLiEXaisH64uzMHVu5i8zSMwxJiZZGavumcVKceYXbX7yAyasyAPuZXOCU__wQhz8-2kFv-g00NF3kd8bqR5bzs8NlQ/s72-c-I/testen%252520k%2525C3%2525ADv%2525C3%2525BCli%252520hal%2525C3%2525A1lk%2525C3%2525B6zeli%252520%2525C3%2525A9lm%2525C3%2525A9ny-%2525C3%2525BAj%252520vil%2525C3%2525A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2013/10/6-kezdo-lepes-tudatos-alom-eleresehez.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2013/10/6-kezdo-lepes-tudatos-alom-eleresehez.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy